linkedin behance facebook instagram odnoklassniki twitter vimeo vk youtube logo-edx Facebook Instagram Telegram Viber
Перейти до головного змісту

Хімія. 9 клас

UIED

Хімія. 9 клас

У 9-му класі ви завершуєте перший етап вивчення хімії у школі. До вашої уваги буде запропонований розгляд властивостей речовин з позиції теорії електролітичної дисоціації. Ви довідаєтеся про особливості перебігу хімічних реакцій та розглянете найважливіші окисно-відновні процеси. У другій частині курсу ви познайомитеся з найважливішими органічними сполуками, з’ясуєте їх будову, властивості та значення у житті людини.

Програма

Тема 3. Хімічні реакції

  1. Екзотермічні й ендотермічні реакції. Термохімічне рівняння. Оборотні й необоротні реакції.
  2. Швидкість хімічної реакції, залежність швидкості від різних чинників

Тема 4. Початкові поняття про органічні сполуки 

  1. Особливості органічних сполук (порівняно з неорганічними). Елементи-органогени.
  2. Вуглеводні. Метан як представник насичених вуглеводнів. Гомологія. Гомологи метану (перші десять), їхні молекулярні формули та назви, фізичні властивості. Реакція заміщення для метану.
  3. Етен (етилен) і етин (ацетилен) як представники ненасичених вуглеводнів. Молекулярні й структурні формули. Фізичні властивості. 
  4. Реакція приєднання для етену й етину (галогенування, гідрування).
  5. Горіння вуглеводнів.
  6. Поняття про полімери на прикладі поліетилену. Застосування поліетилену.

Тема 4. Початкові поняття про органічні сполуки (продовження)

  1. Обчислення об’ємних відношень газів за хімічними рівняннями
  2. Поширення вуглеводнів у природі. Природний газ, нафта, кам’яне вугілля – природні джерела вуглеводнів. Перегонка нафти. Вуглеводнева сировина й охорона довкілля. Застосування вуглеводнів
  3. Оксигеновмісні органічні речовини. Поняття про спирти, карбонові кислоти, жири, вуглеводи. Метанол, етанол, гліцерол: молекулярні і структурні формули, фізичні властивості
  4. Горіння етанолу. Якісна реакція на гліцерол. Отруйність метанолу й етанолу. Згубна дія алкоголю на організм людини
  5. Етанова (оцтова) кислота. її молекулярна і структурна формули, фізичні властивості. Застосування етанової кислоти
  6. Хімічні властивості етанової кислоти: електролітична дисоціація, дія на індикатори, взаємодія з металами, лугами, солями. Застосування етанової кислоти
  7. Вищі карбонові кислоти: стеаринова, пальмітинова, олеїнова. Мило, його склад, мийна дія
  8. Жири. Склад жирів, фізичні властивості. Природні і штучні жири у природі. Біологічна роль жирі
  9. Вуглеводи: глюкоза, сахароза, крохмаль, целюлоза. Молекулярні формули, фізичні властивості, поширення й утворення в природі. Якісна реакція на глюкозу
  10. Крохмаль і целюлоза – природні полімери. Якісна реакція на крохмаль. Застосування вуглеводів, їхня біологічна роль

Автор курсу

Олексій Головань

Вчитель хімії Києво-Печерського ліцею № 171 “Лідер”, Заслужений вчитель України.

Підготував двох срібних призерів Міжнародної хімічної олімпіади та золоту призерку Міжнародної Менделєєвської олімпіади з хімії. Щорічно його учні учні отримують максимальні бали на ЗНО. Автор статей з методики проведення сучасного експерименту на уроках хімії, куратор напряму “хімія” у Всеукраїнській інтернет-олімпіаді “Відкрита природнича демонстрація”, керівник літньої математичної школи. Вірить, що хімію можна не тільки вивчити, у неї можна закохатись!

Зареєструватися на курс