Технології. 8 клас
UIEDПрограма курсу
Модуль 1. Утілення задуму в готовий продукт за алгоритмом проєктно-технологічної діяльності
Проєкт № 1: Головний убір (панама). Основна технологія: технологія виготовлення швейних виробів машинним способом
Урок 1. Вступ. Вибір та обгрунтування проєкту. Планування роботи з виконання проєкту. Проєктування виробу методом комбінаторики. Моделі-аналоги. Графічне зображення. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 2. Добір конструкційних матеріалів, інструментів та обладнання. Побудова викрійки виробу. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 3. Розкрій деталей виробу. Основні прийоми роботи на швейній машині. Виконання тренувальних швів: зшивний, обшивний. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 4. Виготовлення виробу. Волого-теплова обробка деталей виробу. Дублювання деталей. Зшивання деталей. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 5. Виготовлення виробу. Зшивання деталей основи з денцем панами. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимогиВиготовлення виробу. Зшивання деталей основи з денцем панами. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 6. Виготовлення виробу. Обробка полів панами. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 7. Виготовлення виробу. З’єднання полів з основою панами. Оздоблення панами. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 8. Остаточна обробка виробу. Волого-теплова обробка. Презентація виготовленого виробу. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Проєкт № 2: Шарф. Основна технологія: технологія виготовлення в’язаних виробів
Урок 9. Вибір та обґрунтування проєкту. Планування роботи з виконання проєкту. Моделі-аналоги. Графічне зображення. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 10. Добір конструкційних матеріалів, інструментів та пристосування. Використання розрахунків для в’язання виробу. Визначення кількості ниток (пряжі) для виготовлення виробу Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 11. Підбір (складання) схеми в’язання. Прийоми роботи спицями. Умовні позначення основних елементів в’язання на схемах. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 12. В’язання шарфа за схемою. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 13. В’язання шарфа за схемою. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 14. В’язання шарфа за схемою. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 15. Оздоблення виробу. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 16. Остаточна обробка в’язаного виробу. Правила догляду за в’язаними виробами. Презентація виготовленого виробу
Модуль 2. Турбота про власний побут, задоволення власних потреб і потреб інших осіб
Проєкт № 3: Печиво. Основна технологія: технологія приготування їжі
Урок 17. Вибір та обґрунтування проєкту. Різноманітність кондитерських виробів та види їх оздоблення. Планування роботи з виконання проєкту. Підбір рецепту. Створення композиції оздоблення медово-імбирного печива. Правила безпечної роботи та санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця
Урок 18. Добір харчових продуктів, інвентарю, посуду, обладнання для приготування та оздоблення печива. Приготування медово-імбирного печива. Правила безпечної роботи та санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця
Урок 19. Приготування глазурі (айсингу) для оздоблення медово-імбирного печива. Розпис медово-імбирного печива. Правила безпечної роботи та санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця
Урок 20. Подавання до столу. Подарункове пакування печива. Презентація виробів Правила безпечної роботи та санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця
Модуль 3. Творче застосування традиційних і сучасних технологій декоративно-ужиткового мистецтва
Проєкт № 4: Браслет. Основна технологія: технологія виготовлення виробів з бісеру
Урок 21. Етностиль у різних видах дизайну. Бісероплетіння. Вибір та обґрунтування проєкту. Планування роботи з виконання проєкту. Моделі-аналоги. Графічне зображення. Техніки бісероплетіння. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 22. Добір (складання) схеми плетіння браслета. Комп'ютерні програми та онлайн-конструктори для створення графічних зображень (схем, орнаментів). Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 23. Добір конструкційних матеріалів, інструментів та пристосування. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 24. Виготовлення виробу. Основні прийоми бісерного ткацтва. Використання станка для ткацтва бісером. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 25. Виготовлення браслета за обраною схемою. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 26. Виготовлення браслета за обраною схемою. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Урок 27. Остаточна обробка виробу. Кріплення фурнітури (застібки). Презентація виробу. Організація робочого місця. Правила безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги
Модуль 4. Ефективне використання техніки і матеріалів без заподіяння шкоди навколишньому середовищу
Проєкт № 5: Рамка для фото. Основна технологія: технологія ручної та механічної обробки деревини
Урок 28. Роль науки та технологій для сталого розвитку. Використання природних матеріалів (деревини) з метою збереження навколишнього середовища. Вибір та обгрунтування проєкту. Планування роботи з виконання проєкту. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця
Урок 29. Моделі-аналоги. Графічне зображення. Добір конструкційних матеріалів, інструментів та обладнання для виготовлення виробу. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця
Урок 30. Побудова кресленика. Розмічання деталей виробу. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця
Урок 31. Виготовлення деталей виробу. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця
Урок 32. З’єднання деталей виробу. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця
Урок 33. Оздоблення виробу. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця
Урок 34. Опоряджувальні роботи.Презентація виготовленого виробу. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця
Урок 35. Підсумкове заняття
Автори та авторки курсу
Вікторія Бартюк
Учителька технологій Новопечерської школи м. Києва. Випускниця Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Переможниця Всеукраїнського хакатону для вчителів «STEM: гендерночутливий підхід до навчання у школі». Півфіналістка GLOBAL TEACHER PRIZE UKRAINE 2019. Експертка ГС "Освіторія". Співавторка навчальних програм для проєкту “Перша професія”. Співавторка курсу “Бери й роби. Змішане та дистанційне навчання”. Експертка курсу “ДІЗНайся: про дистанційне і змішане навчання" Спікерка вебінарів, конференцій, авторка курсів освітнього проєкту "НаУрок".
Тетяна Пасічна
Учителька технологій Новопечерської школи м. Києва. Випускниця Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Експертка ГС "Освіторія". Співавторка курсу “Бери й роби. Змішане та дистанційне навчання”. Співавторка модельних навчальних програм з технологій НУШ. Співавторка підручників із трудового навчання і технологій. Співавторка навчальних програм для проєкту “Перша професія”.